Quantcast
Channel: Bakat –Öhmans Mat & Vin
Viewing all 32 articles
Browse latest View live

Key lime pie med marängtäcke

$
0
0

Det finns säkert ett alldeles talibanriktigt sätt att göra key lime pie på. Det här är i alla fall en blandning av olika recept jag hittade på nätet. Det blev gudomligt bra. Underbara kombination och kontrast mellan den frasiga och lite salta kexbottnen, den krämigt feta och limefriska fyllningen och det fluggigt luftiga och mjuka marängtäcket.

Smula 10-12 digestivekex väl och rör ihop 0,5 dl strösocker och 100 g smält smör. Tryck ut röran i en pajform på cirka 22 cm och se till att det blir en uppgöjd kant. Grädda i ugn på 175° i 10 minuter och ta sedan ut och låt svalna. Vispa upp 4 äggulor (spara äggvitorna) och rör ned en burk (400 g) kondenserad mjölk i omgångar. Rör ner 1 dl färskpressad limejuice (2-3 limefrukter beroende på storlek) tills smeten tjocknar. Bred ut fyllningen på kexbottnen och grädda i 175° i 15 minuter. Låt svalna och ställ kallt i minst 6 timmar eller över natten.

Vispa upp de fyra äggvitorna tillsammans med några droppar citronsaft till ett skum och vispa ner 4 msk strösocker i omgångar till marängsmeten är riktigt styv. Spritsa eller bred ut marängen på pajen och grädda långt ned i ugnen på på 225° med stark övervärme (grill). Topparna/ytan ska bli vackert ljusbruna. Det kan brännas väldigt snabbt så häng som en hök vid ugnsluckan, det tar bara några minuter.



Smakhallucination: Pavlova goes Peach Melba

$
0
0

När jag häromdagen låg och ynkade mig under en filt så drabbades jag av en sådan där mathallucination som ibland dyker upp när man är sjuk. Jag kände nästan smaken av en marängtårta med grädde, hallon, konserverade persikor och rostad mandel. Mig veterligen har jag aldrig ätit det tidigare men säkert finns det ett sådant bakverk. Efter en liten twitterefterlysning så tyckte Sugarcandymountain att jag definitivt skulle testa ”pavlova goes peach melba”. Sagt och gjort. Lika smarrigt som i hallucinationen blev det.

Vispa 4 äggvitor med en nypa salt till ett styvt skum. Droppa i 1 krm ättika. Blanda 2,5 dl strösocker med 1 tsk vaniljsocker och vispa i omgångar ner i äggvitan tills du får en fast och blank marängsmet. Rita två cirklar på ett bakplåtspapper med hjälp av en assiett och en blyertspenna. Spritsa eller bred ut smeten i cirklarna och grädda sedan i 75 minuter på 150° (att grädda i 135 minuter funkar också vet jag av erfarenhet. Glömde bort marängen). Rosta 1 dl mandelspån i en torr stekpanna så de blir fint gyllene. Vispa 3 dl grädde ganska hårt och blanda sedan i 3 msk hallonsylt. Bred ut hälften av grädden på den ena marängbottnen, sprid ut en konserverad persikohalva skuren i små bitar och strö över hälften av mandeln. Lägg på den andra bottnen och dekorera med resten av grädden, mandeln och ytterligare en strimlad persikohalva.


Pound cake och polsk påsklammskaka

$
0
0

När jag var på Lucu Food härom veckan så var konditoriavdelningen nedlusad med stora kakor i form av lamm inslagna i cellofan. Texten ”Baranek Wielkanocny” sa mig inte mycket mer än att det var polska. Nu är jag ju inte dummare än att jag fattade att det var någon sorts traditionell påskkaka. Fem minuter senare står jag inne på Lidl och där säljs teflonformar för just dessa bakverk. Det gick givetvis inte att motstå. Kakform inhandlades.

Väl hemma började jag googla och insåg att ”Baranek Wielkanocny” helt enkelt betyder ”påsklamm” samt att de flesta recepten utgick ifrån kakmix. Tydligen är det viktiga här att dekorera lammet, lite som med våra pepparkakshus tydligen. Det verkade dock som att pound cake-mix var att föredra. Bara att googla vidare. Pound cake är tydligen en lite fastare form av sockerkaka. Den här kakan passade mig fantastiskt bra eftersom jag är urusel på vanlig sockerkaka. Riktigt saftig, smakrik, stunsig och smarrig blev den. Tydligen håller den flera veckor i kylen och ska vara god att steka eller doppa i en mjölk- och spritblandning, slänga på grillen och servera till färska bär. Det vete tusan om man inte kan servera själva smeten som en dessert. Det här blir ett nytt favoritrecept!

Polska påsklammet då? Jo det smetades in med sockerglasyr, beströddes med kokosflingor och ansiktet penslades med choklad. Otäckt naturtroget. ;)

Vispa samman 3 ägg (rumsvarma) med 3 msk mjölk och lite vaniljpulver. Sikta* ned 150 g vetemjöl (cirka 3 dl) i en blandskål och blanda väl samman med 150 g strösocker (cirka 1,5 dl) och 1 tsk bakpulver med en elvisp. Klicka ner 185 g rumsvarmt smör och hälften av äggblandningen och vispa tills allt det torra fuktats av smöret. Vispa ytterligare någon minut och skrapa hela tiden ned eventuell smet från bunkens kanter. Vispa ner återstående äggblandning i två omgångar och vispa i knappt en minut efter varje gång. Häll smeten i en smord form och grädda på 175° i cirka 60 minuter. Stick en tandpetare i kakan för att kolla att den är genombakad.

*När du siktar mjölet genom en trådsil eller mjölsikt så får du en finare konsistens.


Nutellacockies

$
0
0

Mycket Nutella har det blivit. Är inte sponsrad även om jag gjort både glass och mousse hittills och har ännu ett recept i pipeline. Enklast och kanske godast hittills är dessa coockies med djup och chokladig smak och härligt seg konsistens.

Rör samman 2,5 dl Nutella eller annan hasselnötskräm med 2,5 dl vetemjöl, 1 dl socker och 1 ägg. Arbeta samman väl. Det blir en ganska torr och smulig deg. Skopa upp deg med en matsked och forma till bollar och lägg på bakplåtspapper. Tryck till med undersidan av ett glas så de blir en halv centimeter tjocka rundlar. De kan ligga ganska tätt då de inte rinner ut. Skjuts in i ugnen på 175° i ungefär 15 minuter. Klart.

Här är originalreceptet.

Följ bloggen på Facebook!


Get- och kokoscheesecake

$
0
0

Till raden med sötsaker med labneh som getglass och gettryfflar lägger jag nu getcheesecake. Baserat på detta recept fick jag en dessert med en intressant smakbrytning mellan sött, salt och syrligt. Nästa gång ska jag definitivt hoppa över kokosglingorna och istället blanda i lemoncurd.

Smula 10 digestivekex och blanda med lite drygt 25 g smör och bottna 5-6 små portionsformar med blandningen. Mosa samman 200 g cream cheese (typ Philadelphia) med lika mycket labneh (cirka 6 bollar). Blanda i 1 dl sötad, kondenserad mjölk, 0,5 dl kokosmjölk (eller ersätt med mer kondenserad mjölk), 2 msk vaniljsocker och 2 msk kokosflingor och vispa samman väl med elvisp. Fördela blandningen i formarna och ställ i kylskåp några timmar. Rosta mandelspån på medelhög värme i torr stekpanna tills de börjar få en gyllene färg. Blanda i lite kokosflingor och rosta ytterligare ett par minuter. Låt svalna och toppa formarna innan servering.


Banoffipaj

$
0
0

Det måste varit någon gång i början på 1990-talet som jag först smakade en banoffipaj och då var det en wow-upplevelse. Kombinationen av den smuliga, lite salta digestivebottnen, den kraftiga kolakrämen, bananerna och den fluffiga grädden var underbar. Sedan var ju det där med kolakrämen som man gjorde genom att koka en burk kondenserad mjölk. Så himla häftig. Då. Det ett tag sedan jag både åt och lagade denna kaloribomb så nu var det på tiden. Eller som Kära Hustrun sa efter två tuggor: ”Varför gör du den här så sällan? Det är ju jättedumt!”

Googlade lite och fick reda på att rätten komponerades på den engelska restaurangen The Hungry Monk redan 1972 och blev en omedelbar succé. Den fanns kvar på menyn ända tills krogen slog igen för ett halvår sedan. Hemsidan med kokböcker och originalreceptet (som är lite annorlunda än mitt) finns fortfarande kvar.

Sjud 2 oöppnade burkar sötad kondenserad mjölk i en gryta med vatten under lock cirka 3 timmar. (OBS! Se till att burkarna är täckta med vatten hela tiden. De kan explodera och sprida kladdig kolasås i hela köket annars. Om du ändå håller på kan du koka flera burkar, de håller hur länge som helst och är bra att ha till hands). Krossa och smula ett paket (400 g) digestivekex i en plastpåse. Smält 175 g smör, häll ner i smulet i påsen och krama ihop. Platta ut kexblandningen i en pajform (cirka 30 cm) och ställ i kylen en timme. Öppna de avsvalnade burkarna och bred ut kolasmeten på bottnen. Skiva 3 bananer och sprid ut över kolasmeten. Bred ut 3 dl vispad grädde och toppa med hyvlad choklad och lite mandelspån som du rostat i torr stekpanna. Ställ kallt innan servering.


Saffransskorpehysteri

$
0
0

primeur

Sedan jag publicerade det här receptet på saffransskorpor  (jag tror receptet kommer från Leila ursprungligen) för tre år sedan har det varit ett av de mest lästa och ligger tätt i hälarna efter Julia Childs bouef bourguignon. I slutet på februari börjar det rassla in träffar från sökmotorerna och det blir mer för varje år. Det här skorporna verkar ha blivit en riktig julklassiker. Väl värda att testa om du inte redan gjort det.

100 g smör
1 kuvert saffran
50 g grovhackad mandel
1 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl hackade russin

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och rör sen i saffran, hackad mandel och låt svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smörblandningen försiktigt. Blanda vetemjöl med bakpulver och russin. Tillsätt blandningen lite i taget och arbeta ihop till deg (jag tyckte det behövdes ytterligare lite mjöl). Rulla degen till tre längder. Lägg på papper och platta till lite. Grädda ca 20 min. Skär genast längderna i smala sneda bitar, rosta med snittytan uppåt i 175 grader i 10 minuter, men vänd och rosta andra snittytan efter halva tiden. Stäng av ugnen, låt rosta ytterligare med ugnsluckan på glänt.


Shortbread – Välkommen till smörhimlen!

$
0
0

shortbread

Shortbread är den perfekta kakan till en kopp te! Denna engelska klassiker är smulig, mör och löjligt läcker i sin smörighet. Väldigt lätt att göra även för en bakningsneurotiker som undertecknad. Detta recept kräver en våg, Har du ingen så är det dags att önska en i julklapp.  Stor risk för beroende och att kakorna är uppätna innan de ens hamnat på kakfatet.

Rör 230 g rumsvarmt smör mjukt. Rör in 110 g strösocker och 0,5 tsk salt ordentligt. Sikta över 260 g vetemjöl och 80 g maizena och arbeta in tills degen går ihop. Kavla ut till en rektangel cirka 1 cm tjock på bakplåtspapper. Skär ut kakor och sprid ut dem med några millimeters mellanrum och nagga dem med en gaffel. Kyl 20-30 minuter i kylskåp. Grädda cirka 45 minuter på 150°. Kakorna ska inte ta färg. Låt svalna innan du börjar hantera dem.

 



Favorit i repris: Lyxig äppelkaka

$
0
0

äppelkaka

 

Förvånade mig själv med att göra en äppelkaka som smakade som på ett lyxigt konditori. Även om jag jag ofta gör äppelkaka så brukar de vara av den enklare, rustikare smuldegstypen. Mandelmassan, den vita chokladen och den mjuka, möra bottnen gör att den kan njutas rakt upp och ner. Men det finns ingen lag som förbjuder lite vaniljsås vid sidan av. Eller en glasskula.

Nyp ihop 2,5 dl vetemjöl med 100 g smör tills smuligt. Blanda i 2 msk farinsockeroch 2 äggulor. Blanda med en gaffel tills du har en fast deg. Lägg upp på lätt mjölat underlag och knåda till en jämn deg. Kavla ut till en rundel och klä en låg pajform på cirka 23 cm. Ställ i kylen.

Sätt ugnen på 225°. Skala och kärna ur 4 fasta äpplen (svenska så klart när det är säsong) och klyfta i åttondelar. Smält 50 g smör i en stekpanna och häll i 1 dl farinsocker och lägg ner äppelklyftorna. Låt det hela puttra på spisen strax över medeltemperatur, rör om då och då. Efter ungefär 10 minuter börjar sockermassan tjockna något samtidigt som äpplena börjar mjukna. Blanda ner 0,5 dl rostade mandelspån (finns färdiga i påse) och stjälp sedan upp det hela över degen i pajformen. Hyvla över 50 g vit choklad och 50 g mandelmassa. Avsluta med att strö över 0,5 dl mandelspån. Grädda i ugn i cirka 25 minuter.


Lemon Chiffon Pie

$
0
0
Klicka här för bildspel

Det var många spännande recept i senaste numret av den fantastiska mattidningen Cook’s Illustrated. Kunde inte låta bli att prova att göra en ”Lemon Chiffon Pie” trots att receptet var lite pyssligt. Den blev otroligt bra, särskilt dagen efter då den hittat den rätta luftiga men stadiga konsistensen och jag och Kära Hustrun praktiskt taget slogs om sista biten.

Det här är definitivt en dessert du ska göra minst en dag innan den serveras. Blandningen av gelatin och majsstärkelse verkar behöva tid på sig men sedan blir å andra sidan konsistensen helt perfekt och ljuvlig som chiffong med intensiv citronarom vilande på den sursöta, krämiga lemoncurden och den knapriga kexbottnen. Originalreceptet föreskriver graham crackers som är näsintill omöjliga att få tag på i Sverige. Göteborgskex har en variant de kallar Kornmo som jag använde men det går utmärkt att ersätta med digestivekex.

Pajskalet: Mixa 100 g kornmo/graham cracker/digestivekex fint med 4 matskedar socker och 1 tsk salt och blanda därefter med 100 g smält smör till en massa som liknar ”våt sand”. Häll blandningen ien pajform på cirka 22 cm och pressa den till ett jämnt skal, det går jättesmidigt med ett decilitermått som i bildspelet ovan. Grädda på 175°  i 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Fyllningen: Blanda 1 tsk gelatinpulver med 4 matskedar vatten. I en kastrull vispar du samman 2 ägg och 3 äggulor (spara de separerade vitorna till senare). Blanda omsorgsfullt i 2,5 dl socker, 0,5 tsk salt och 1 matsked majsstärkelse. Rör ned citronzest från en citron och 1,75 dl citronsaft (ca 4 citroner). Värm under ständig omrörning på låg värme tills det hela tjocknar till en krämig konsistens (har du termometer så gäller 75°). Blanda då ner hälften av gelatinblandningen, ta kastrullen från värmen och låt vila några minuter. Ta cirka 3 dl av fyllningen (lemoncurden) och passera igenom en trådsil ner i en bunke och smeta sedan ut curden över bottnen på det svala pajskalet. Ställ pajformen i frysen. Blanda resten av gelatinblandningen i smeten i kastrullen tillsammans med 100 g cream cheese tills allt är väl blandat (om osten inte vill blanda sig helt kan du värma på smeten försiktigt). Passera även denna blandning genom trådsilen ner i bunken. Vispa de tre äggvitorna till ett skum och blanda därefter under fortsatt vispande i 0,5 dl strösocker i omgångar. Fortsätt vispa tills vitorna är blanka och bildar styva toppar. Vänd ner i smeten och blanda väl till en jämn smet. Ta pajskalet ur frysen och häll i chiffonsmeten och bred ut den så att den är högre i mitten. Ställ kallt och låt vila minst 4 timmar, helst till nästa dag.


Surdegs-Martins frukostbullar

$
0
0

frukostbullar

Den som följer denna blogg vet att jag och bakning inte går särskilt bra ihop. Därför blev jag själv förvånad när jag häromdagen lyssnade på ”Meny” i P1 där Martin Johansson, mannen bakom ”Pain de Martin” och surdegshajpen, deltog och jag blev helt fängslad. Satt helt pall i bilen och lyssnade uppmärksamt på hur han berättade hur otroligt enkelt det är att baka bröd.

I receptet nedan krävs ingen knådning, inget ljummet vatten och endast 2 (två) gram jäst. Allt handlar om lång jäsning där glutenfibrerna och smaken får utvecklas under lång tid. Knådning, ljummen vätska och groteska mängder jäst krävs bara när processen ska gå snabbt. En verklig ögonöppnare. Galet lättbakat även för en brödanalfabet och ett mycket fint resultat. Originalreceptet här.

Rör ut 2 gram (2 krm) jäst och 1,5 tsk salt i 3,5 dl kallt vatten. Blanda i 7,5 dl vetemjöl (jag tog ungefär lika delar durum, vetemjöl och graham) och rör om tills det blir en jämn smet. Täck över skålen med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 6-10 timmar. Skrapa ur degen på ett mjölat arbetsbord. Dra ut till en rektangel, vik ihop ett antal gånger och platta ut något. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa 30-45 minuter. Sätt ugnen på 250° med en braspanna i botten. Dela degen i tre delar och därefter i ytterligare fyra delar med en degskrapa. Lägg de 12 bullarna på bakplåtspapper, slå en kopp vatten i braspannan och grädda bullarna i ugn på 250° i 15-20 minuter. När de fått fin färg tar du ut dem och låter de svalna något på galler. Servera nygräddade.


Carl Butler: Butlers Cheesecake

$
0
0

cheesecake

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Det här receptet gör anspråk på att vara ett autentiskt amerikanskt recept på cheesecake (här har jag gjort en liknande variant med blåbär). Om det stämmer vet jag inte, jag brukar göra den lite enklare och frusna varianten som är helt annorlunda i karaktären. Butler rekommenderar att den serveras med exempelvis en hallonsås av mixade bär. Kan behövas som kontrast till den milda fina smaken på kakan.

7-8 personer

1 pkt digestivekex (400 g)
1 dryg msk smör

2 msk kanel

cirka 1 msk vatten

Till fyllningen
3 pkt à 200 g cream cheese

4 dl crème fraiche
7 ägg

1 dl socker
saft och finrivet skal av 1/2 citron

1 struken msk vaniljsocker

Mixa kexen slätt i matberedare. Smält magarinet och blanda med kexsmulet tillsammans med kanel och 1 msk vatten tills du får en fin konsistens att klä en springform med (mina kex var ganska torra så det gick minst 25 g smör och ungefär 0,5 dl vatten). Enklaste och bästa sättet att få jämn botten och rak hög kant är att använda ett glas eller bur med plan botten och helt rak sida och forma kakskalet med det. Blanda färskosten och crème fraischen jämnt och smidigt i matberedare och blanda därefter i äggen ett i taget så att de blanda i ordentligt. Tillsätt sist citronskal, saft, socker och vaniljsocker (eller äkta vanilj). Häll smeten i formen och grädda sedan i 35-50 minuter i 150°, eller till smeten stannat (tog nästan en timme för mig).

Mild, fin och fluffig fyllning och jättefin smak på smulkakan som fick lite pepparkakskaraktär av kanelen. Jag hade nog tagit i mer citron och socker för högre smakintensitet. Smakade faktiskt bättre dag två.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.

 


Carl Butler: Invandrarens bröd.

$
0
0

invandrarens bröd

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Även om ”Fortsättningen” är mer modern än den ursprungliga kokboken så känns ändå vissa saker daterade efter lite drygt två decennier. Entusiasmen över scampi är en sådan sak liksom namnet på detta brödrecept. Butler har här blivit inspirerad av ett recept han fått från ”en invandrarkvinna i Skåne”. Lika ospecificerat som ursprunget lika odefinierbar är karaktären på brödet. Dock enkelt att göra utan knådning om du har en ordentlig matberedare.

50 g jäst
500 g (8,5 dl) vetemjöl

500 g (8,5 dl) lantbrödsmjöl
5,5 dl vatten
0,5 dl olivolja

1 msk salt

Värm vattnet fingerljummet (37°), smula jästen i degbunken och tillsätt lite av vattnet så jästen löser sig. Slå på resten av vattnet, saltet (jo det ska vara en matsked salt). Tillsätt allt mjölet och arbeta ihop till en fast deg. Bästa att använda matberedare då det kan vara lite tungt att få ihop den för hand. Täck degen och låt den jäsa på dragfritt ställe i en timme. Dela degen i två delar och forma två limpor utan att knåda. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Stäng av värmen och låt bröden stå kvar i ugnen ytterligare 15 minuter. Låt svalna utan bakduk på galler.

Väldigt lättbakat bröd. Resultatet är ett jämnt, småporigt, lättskuret bröd med ganska mjuk skorpa men lite torrt och småtråkigt. Ett enkelt lantbröd till vardags. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Aprikoskaka

$
0
0

aprikoskaka

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Jag är inte mycket för kakor och bakning egentligen. Verkar ha varit samma sak med Carl Butler. Här är dock ett recept som är sprunget ur ett misslyckat försök att göra en plommonkaka. Frågar du mig skulle han struntat i aprikosvarianten också.

250 g torkade aprikoser
2 ägg
5,5 dl socker
3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver
60 g smör

rivet skal av 1 citron

Sjud aprikoserna i 20 minuter i så mycket vatten att det precis täcker. Häll i ett durkslag och låt rinna av. Smält 2,5 dl av sockret i en torr och väl rengjord stekpanna. Häll det smälta sockret i en kakform och glasera formens insida. Klä formens insida med aprikoserna. Var försiktig för sockret är mycket varmt. Smält smöret och blanda med 1,5 dl ljummet vatten. Vispa 3 dl socker med äggen tills vitt och pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör sedan ned i äggsmeten. Blanda sist i smörvattnet och det rivna citronskalet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 50-60 minuter. Stjälp genast upp kakan innan sockret stelnar igen. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Torr kaka täckt av ett klistrigt och lite bittert sockerlager som innesluter mosiga aprikoser. Trist.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Äppelflan till många

$
0
0

äppelflan

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

De svenska äpplena verkar vara på upphällningen till och med här ute på Österlen. Det var därför näst intill tvingande att få detta recept avklarat. Smidig dessert till många som görs direkt på plåten.

ca 15 personer
1 kg syrliga äpplen
1,5 dl aprikossylt eller marmelad
7 dl vetemjöl

200 g smör
2 ägg
1,5 dl socker

Lägg smör och mjöl i en bunke och nyp ihom tills väl blandat och smuligt. Blanda därefter i sockret och till sist äggen. Kläm ihop till en deg, forma till en boll och mjöla den lätt. På ett bakplåtspapper på en plåt trycker du ut degen så den täcker så mycket så möjligt av plåten. Nyp och forma en liten kant runt om. Skala och kärna ur äpllena och dela vart och ett i ungefär 12 klyftor. Börja längst ur och placera äppelklyftorna tätt och åt samma håll. Nästa varv lägger du dem åt andra hållet. Strö över lite socker och grädda i mitten av ugnen i 35 minuter på 200°. Under tiden mixar du aprikosmarmeladen eller passerar den genom en trådsil och värmer upp den i en kastrull. Ta ut flanet och pensla med marmeladen medan det är varmt. Servera helst medan flanet är ljummet tillsammans med vaniljgrädde eller en kula vaniljglass.

Mycket lättlagat och med strålande resultat, minst lika bra som något man får på ett franskt bageri. Gjorde en halv sats och det funkade fantastiskt. Använder du svenska äpplen behöver du inte ens skala dem.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.



Fröknäcke

$
0
0

fröknäcke

När jag och Kära Hustrun för ett tag sedan spenderade några lata dagar på Ästad Gård fick vi smak för deras fröknäcke som serverades till måltiderna. Vi fick receptet. När jag köpt ingredienserna så upptäckte jag att ett nära nog identiskt recept fanns tryckt på påsen med majsmjöl. Inte så ovanligt med andra ord. Men lika gott för det och mycket enkelt att göra.

Sätt ugnen på 150°. Blanda 2 dl majsmjöl, 1 dl solroskärnor, 1 dl linfrön, 0,5 msk mortlade kumminfrön, 0,5 dl rapsolja och rör snabbt ihop med 2 dl okande vatten. Klicka ut på ett bakplåtspapper på en plåt, lägg ett bakplåtspapper över och tryck ut med handflatorna. Kavla ut mycket tunt så att det täcker hela plåten. Ta bort det översta pappret och strö över lite mer linfrön, solrosfrön, pumpakärnor samt lite flingsalt. Lägg tillbaka bakplåtspappret och tryck till lite lätt så fröna sätter sig. Ta bort pappret igen och grädda i minst 45 minuter. Låt svalna och bryt i bitar. Njut med smör.


Carl Butler: Fransk nötkaka.

$
0
0

fransk nötkaka

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Butler hymlar verkligen inte med att han inte är mycket för sötsaker, efterrätter eller kakor. Några desserter och bakverk petar han dock in i sina receptsamlingar. Med varierande resultat ska dock sägas.

175 g smör
3 dl florsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
200 g russin 
100 g hasselnötskärnor
smör och vetmjöl till formen 
lite portvin

Lägg russin i blöt över natten i så mycket portvin att det precis täcker. Sätt ugen på 175°. Stöt hasselnötskärnorna eller kör dem mycket hastigt i matberedare, det får inte bli för smått. Smöra och mjöla en bakform. Vispa rumsvarmt smör och florsocker pösigt och vitt. Vispa ned äggen ett i taget så att de blandas väl. Blanda i vetemjöl, nötter och russinen. Häll smeten i formen och grädda i 45 minuter. Efter halva tiden sänker du temperaturen till 150°.

Smakar nästan exakt som man kan förvänta sig av något som döpts till ”Fransk nötkaka”. Tung, lite torr med med saftiga, smakrika russin. Helt ok och inte inte helt olik ”Engelsk fruktkaka” som är mycket, mycket godare och som jag bakat i varianter många gånger. 

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Blå Husets Kärleksmums

$
0
0

kärleksmums

Efter sju sorger, åtta bedrövelser och en förbannad influensa så kom äntligen påsken och kontsrundan på Österlen. Det innebar premiär för vårt kafé i Blå Huset (sidan under arbete). Fyra intensiva dagar med solsken, massor av besökare i butik och kafé, en hel del logistik som skulle trimmas in och kakor som skulle bakas. Nu vet jag vad jag kommer att sysslamed under helger och hela sommaren. Inga lata dagar framöver.

Vi serverade bland annat lyxiga äppelkakan, hallongrottor och chokladsnittar. Mest uppskattade blev nog de saftiga kardemummabullarna samt ”borrbymackan” som i all sin enkelhet fick nästan stående ovationer. Tanken är att det ska bli lite retrostuk på det vi serverar så därför blev det även ”kärleksmums”.  Du har säkert ett eget recept på den klassiker men här kommer ändå vårt.

Klä en ugnsform på cirka 25×35 cm med bakplåtspapper (du kan också smöra den väl men med pappret kan du enkelt lyfta upp kakan). Smält 150 g smör och låt det svalna. Blanda väl 4,5 dl vetemjöl, 2,5 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 2 msk kakaopulver (jag använde kakao från Valrhona) och smula ner en rejäl nypa flingsalt. Vispa 2 ägg och 3 dl socker vitt och pösigt. Vispa ned 1,5 dl mjölk samt mjölblandningen i omgångar i äggsmeten så att det blandas väl. Vänd till sist ned det smälta smöret.  Häll i smeten i formen och grädda i 20 minuter på knappt 200°. Under tiden kaka gräddas gör du glasyren: Smält 60 g smör och vispa sedan i 3,5 dl florsocker, 1 msk kakao, 2 tsk vaniljsocker och 4 msk kallt kaffe.  Bred ut den över kakan medan den fortfarande är varm och strö över kokosflingor. Låt svalna och skär sedan upp i bitar.


Vallmo- och citronkaka med lavendel

$
0
0

vallmo citron

I vårt letande efter lämpliga saker att servera i vårt kafé i Blå Huset blev vi tipsade av en god vän om detta recept med blå vallmpfrön och massor med citron. Riktigt god och fräsch och fick tummen upp av vår åldersmixade testgrupp. Toppingen med lavendel kan anpassas efter vad man har tillgängligt.

Vispa 2 ägg och 2,5 dl socker pösigt. Blanda 2,5 dl vetemjöl1 tsk bakpulver1 tsk vaniljsocker och 0,75 dl blå vallmofrön och rör ner i äggsmeten. Blanda ner 1 dl smetana samt saften och det rivna skalet från 1 citron. Vänd sist ned 100 g smält smör och häll smeten i en smord och bröad form på cirka 1,5 liter. Grädda i mitten av ugnen på 175° i cirka 45 min. Låt kakan kallna. Vispa ihop 1 dl smetana och och 1 dl florsocker till en fast kräm och bred över kakan. Dekorera med lavendelblommor, tagetes, ringblommor eller timjanblommor.


Mina fina bullar

$
0
0

mina fina bullar

Den som följt denna blogg vet att bakning aldrig riktigt varit min grej. Har aldrig riktigt förstått mig på det hela. Men driver man kafé så är det bara att bita ihop. Att svänga ihop kärleksmums och vallmokaka är sin sak men att göra matbröd är en annan femma. Här har jag alltid mer eller mindre misslyckats.

Nu har jag dock hittat formen och är riktigt stolt över mina rapsoljebullar som utvecklats utifrån ett enkelt recept på källarfranska jag fick av storasyster Carin. Fluffiga, snygga, lite surdegssega och med lätt nötig smak av oljan. Mängderna är det inte så noga med, det är bara att addera mjöl tills du får en smidig deg. Det är lätt. Jag lovar.

I en stor bunke smular du ned ett paket jäst, ringlar över några matskedar sirap, 1,5 tsk salt och häller på cirka 0,5 dl kallpressad svensk rapsolja och 5 dl vatten. Vispa ut alltihop tillsammans med lite vetemjöl tills du får en tjock, slät välling. Med en slev arbetar du in vetemjöl tills degen släpper bunken. Mjöla bakbordet och arbeta med händerna in mer mjöl tills degen blir smidig och slutar kleta. Låt jäsa i bunken till minst dubbla storleken. Ta upp degen igen på bakbordet och arbeta den med lite mer mjöl tills den blir riktigt smidig och ganska fast. Dela upp dela upp i lagom stora bitar (det blir 12-14 bullar ungefär) och slarva ihop dem till något sånär jämna bollar (de jäser sig snygga), pudra med rikligt med mjöl och låt dem jäsa på bakplåtspapper på plåten. Grädda på 200° i ungefär 20 minuter eller tills de blir snyggt ljust gyllene.

Receptet funkar som källarfranska också. Gör som ovan men jäs inte degen, forma bullar och sätt dem på en plåt i kylen över natten. På morgonen tar du fram plåten och gräddar som ovan.


Viewing all 32 articles
Browse latest View live